Originaltitel:  Babettes gæstabud
Land, år:  Danmark, 1987
Längd: 103 min
Regi: Gabriel Axel
MedverkandeStéphane AudranBodil KjerBirgitte Federspiel 

Den lågmälda komedin Babettes gästabud förenar två stora samhällsomvälvningar. 1871 tvingas Babette fly från Paris och den socialistiska Pariskommunen. Hon kommer en ovädersnatt till den jylländska västkusten och en from schartauansk väckelserörelse. Här regerar en sträng domedagspräst över byns fattiga, kristna församling där synd, dygd, måttfullhet och ömsesidig kontroll präglar vardagens levnadsregler. 1871 har prästen hunnit avlida, men församlingen lever vidare i hans anda. Babette tas emot av prästens båda döttrar som ger henne arbete och husrum. Och så blir hon en del av den kristna gemenskapen. Men, en dag förändras allt. Babette bjuder in till gästabud, vilket prövar församlingen och dess medlemmar. 

   Den vackra och mycket välregisserade filmen som bygger på en roman av Karen Blixen är berättad med mycket humor och värme på ett sätt som gör den till en feel good-film med dramainslag.  En general bjuds in till gästabudet. Han spelas mästerligt av Jarl Kulle. 

   ”Vissa filmer är filmmirakel – filmer man ser och nästan inte förstår hur de kan vara så obegripligt bra. Babettes gästabud är en sådan film. Den vann en Oscar för bästa utländska film och den vann med självklarhet.” (Fredrik Fyhr, Videosöndag)

Trailer