”Musik – och ljud över huvud taget – har stor betydelse för ens upplevelse av en film. Och den ryske filmregissören Andrei Tarkovskij arbetade mycket medvetet med detta.”

Det säger professor Tobias Pontara som ska föreläsa på Filmakademin på konsthallen Passagen på torsdag under rubriken Andrei Tarkovskijs klingande filmvärldar – en reflektion omkring musikens roll och betydelse i hans filmer.

Tobias Pontara är professor vid Götebors universitet och har skrivit en bok om just detta.

”Jag har intresserat mig på allvar för Tarkovskij och hans filmer sedan 2008-2009. Och eftersom jag är musikforskare kom jag att fördjupa mig särskilt i filmmusiken. Jag har verkligen levt med de här filmerna, de har faktiskt varit något slags livsledsagare.”

Pontara berättar att musiken ofta är mycket sparsmakad men när den väl uppträder i en film är den oerhört betydelsefull.

”I Solaris till exempel finns ett stycke av Johan Sebastian Bach som återkommer fyra gånger och då tar det verkligen plats.”-*

Tarkovskij samarbetade i flera filmer med den ryske kompositören Edward Aremiev som fascinerade genom sina elektroniska verk.

Tobias Pontara tror att om man efter hans föreläsning vill se om någon eller några av Tarkovskijs filmer så kommer man att få nya upplevelser med sig.

”Genom att använda musik och ljud som tolkningsingångar kommer jag att kunna presentera nya perspektiv på filmerna.”

Föreläsningen sker alltså på Passagen på torsdag den 18 november kl 18.30.

kl 18.30.