Originaltitel: Tjuvheder
Regi:
  Peter Grönlund
Medverkande: Malin Levanon, Lo Kauppi, Tomasz Neuman

När filmen börjar ska Minna just vräkas efter obetald hyra. En fatal stöld från en langare gör sedan att hon måste gömma sig. Hennes räddning blir Katja, som kämpar med sitt alkoholmissbruk för att få tillbaka sin son. Tillsammans finner de en tillfällig hamn på en illegal camping i Haninge.

Miljön i ”Tjuvheder” är helt renons på glamour men ändå inte utan igenkännbar humor och värme. Framför allt excellerar Grönlund i porträtten av missbrukarna – flera av skådespelarna kommer från den miljö som skildras – på samma gång starka och svaga, överlevare i ordets alla bemärkelser.

Minna är en fighter som alltid hittar nya möjligheter även när framtiden ser som mörkast ut medan Lo Kauppis sargade Katja kämpar i underläge. Tillsammans bildar Minna och Katja så småningom en sorts undre världens Thelma och Louise som slåss mot såväl samhällets överförmynderi som knarkarvärldens patriarkat för att återerövra sina liv.

Kristoffer Nordins säkra och snabba klippning och Johan Testads dova beats bidrar också till att spänningen i detta välskrivna manus hålls vid liv ända till slutbilden.

Trailer

Betygsätt filmen