Italien, 1972, 119 min

Fellini Roma är Federico Fellinis (1920-1993) kärleksfyllda hyllning till Rom – en berusande blandning av scener fyllda med liv, oljud och känslor. I denna underhållande visuella mosaik lyfter han fram fotbollssupportrar, den antika historien, familjära matorgier och inte minst tidernas roligaste mannekänguppvisning i Vatikanen. Det är bara att ryckas med. Tyvärr är undertexterna på engelska, men det spelar inte så stor roll, eftersom det visuella är betydligt viktigare än dialogen.


Federico Fellini (1920-1993) är en av filmhistoriens främsta filmskapare, som betecknade sig som ”Ingmar Bergmans mindre allvarstyngde lillebror”. Han började sitt yrkesliv som karikatyrtecknare och journalist innan han blev manusförfattare och snart regissör. Genombrottet kom med La Strada (1954).
År 1960 hade Det ljuva livet (med Anita Ekberg badande i
en fontän) premiär. Amarcord (1973) tillhör också Fellinis odödliga filmer. I filmtidskriften Sight & Sounds lista 2002 över de största regissörerna genom tiderna rankades Fellini 2: a i regissörsundersökningen och 7: e i kritikerundersökningen.