Migration handlar inte bara om skyddsbehov eller sökande efter en ekonomisk framtid, utan också om känslornas kamp mellan historia och framtid. Dessutom kan identitetsspelet se väldigt olika ut inom en familj.
I Minari söker en sydkoreansk familj sin framtid i USA – där särskilt mannens drömmar ställs mot hustruns tvekan inför det storvulna och sin längtan till sitt ursprung. Hennes mamma är både pinsamt koreansk och frispråkig sanningssägare. Och som så ofta hamnar de båda barnen mitt emellan de båda kulturerna. Resultatet är en både rörande och ibland rolig film om invandrarskapets många dilemmor. Aftonbladet skrev: Mästerlig skildring av invandrarfamilj i USA. DN: ”Det handlar om drömmen om att skapa sin egen framtid men också om konsten att känna hemhörighet och gemenskap i en nation byggd av migranter.”
Minari är delvis självbiografisk. Regissören Lee Isaac Chung föddes i USA av koreanska föräldrar och växte upp i Arkansas där filmen utspelar sig.
Minari är prisad vid ett flertal festivaler för bästa film och bästa manus – bland annat BAFTA och Golden Globe. Den nominerades också till Oscar för bästa regissör och bästa originalmanus. Yuh-Jung Youn (som spelar mormodern) fick en Oscar för bästa biroll. Enligt DN var filmen en av 2021 års bästa filmer.
Regi: Lee Isaac Chung
Medverkande: Steven Yeun, Yeri Han, Yuh-Jung Youn, Alan Kim
Sydkorea, 2020, 115 min