Originaltitel:
Land, år: Kina, 2019
Längd: 100 min
Regi:Lulu Wang
Medverkande: Awkwafina 

Den kinesiska matriarken Nai Nai håller på att dö. Av kulturella skäl har hennes familj bestämt att hon inte ska få veta att hon har långt gången cancer. Därför används ett bröllop som förevändning för att familjen ska samlas och ta farväl. Bland annat blir den amerikaniserade konstnären Billi hemkallad från New York. Awkwafina som spelar Billi fick Golden Globe Award för bästa kvinnliga huvudroll.

   Utifrån denna grundidé har Lulu Wang skapat en rolig och rörande familjeskildring färgad av kulturskillnaderna mellan öst och väst – och inte minst om fördomar och föreställningar om hur det är i det andra landet.

   För dramakomedin The Farewell fick Lulu Wang Independent Spirit Award för bästa film. Filmen utsågs även till en av de tio bästa filmerna år 2019 av American Film Institute. Det var inte hennes första pris. Redan som filmstudent vann hon pris för ett par kortfilmer. Det medförde att hon 2014 fick möjlighet att regissera sin första långfilm Posthumous.

   Lulu Wang, f 1983, föddes in i den kinesiska intelligentsian. Under ett år bodde hon tillsammans med sin farmor innan hon vid sex års ålder med föräldrarna emigrerade till USA där hennes fader doktorerade. Så hennes andra långfilm The Farewell har i viss mån ett självbiografiskt anslag. Den filmades i grannskapet där farmodern bodde och Wangs gammelfaster Lu Hong spelar sig själv i filmen.