Japan, 2021, 179 min

”Mörkret lägger sig vackert över en lägenhet, ett par ligger nakna i sängen. Hon improviserar fram en erotisk berättelse, han lyssnar. Nästa morgon har hon glömt berättelsen – men inte han. I bilen på väg till jobbet återberättar han den för henne med samma omsorg som hon kvällen före. Ska jag skriva ner den nu, frågar hon? Det är nog bättre att vänta lite, svarar han.” 

   Teaterregissören Yûsuke har ett komplicerat äktenskap med författaren Oto. I Hiroshima sätter han upp Tjechovs pjäs ”Onkel Vanja”. I sin röda Saab Turbo som körs av en ung kvinnlig regissör försöker han förstå textens dolda innebörder – och människors ”sanna natur”. Ja, det låter kanske inte särskilt spännande, men resultatet är en suggestiv och trollbindande nära tre timmar lång berättelse om kärlek, skuld, historia och öde i den stad som år 1945 ödelades av en atombomb.

   Filmen baseras främst på en novell av Haruki Murakami. Den hade premiär på Cannesfestivalen 2021, där den vann tre priser, bland annat för bästa manus. Den nominerades också till fyra Oscars för bästa film och bästa regi och prisades som bästa utländska film. Den har även vunnit Golden Globe för bästa utländska film. Jon Asp, SvD och många andra recensenter menar att den är ett mästerverk.

Regi: Ryûsuke Hamaguchi Medverkande: Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Reika Kirishima