Den brittiske författaren Charles Dickens publicerade år 1850 David Copperfield – en roman med tydliga självbiografiska inslag om sin barndom och ungdom i den tidiga industrialismens England samt om vägen till att bli författare. När familjen hamnade på obestånd tvingades Dickens som tolvåring arbeta i en skokrämsfabrik. Men, det är inte bara en berättelse om vedermödor, utan också om okuvlig optimism. Därför är det en varm, rolig berättelse fylld av såväl minnesvärda som dråpliga karikatyrer, fylld av humanism.

   Romanen berättad med brittisk humor är som gjord för att bli film. Därför har den filmats flera gånger. Den första gången var det en stumfilm från 1911. Sedan år 1935 regisserade George Cukor bland andra Basil Rathbone och WC Fields. 1993 blev historien en fransk-kanadensisk animerad TV-film. 1999 kom en brittisk TV-serie med Daniel Radcliffe, Maggie Smith, Bob Hoskins och Ian McKellen. Och så år 2019 denna film. SVTs recensent Fredrik Sahlin menar att detta är ”den bästa hittills”. Dessutom menar han att filmen innehåller ”en imponerande vitsighet och tidlös känsla av fräschör.” ”Kort sagt en reboot som får det att spritta i benen på en åldrad saga. Inte illa.” (Sahlin, SVT)

   Regissören Armando Ianucci har tidigare bland annat gjort The Death of Stalin. Huvudrollen spelas av Dev Patel från Slumdog Millionaire. 

Regi: Armando Iannucci 
Medverkande: Dev Patel, Tilda Swinton, Ben Whishaw
(The Personal History of David Copperfield), Storbritannien, 2019, 119 min