Iran, 2021, 127 min

När Rahim tillfälligt släpps ur fängelse för att reglera en obetald skuld till sin svåger, kommer han efter en flera förvecklingar att utmålas som hjälte – till sin olycka – för att han försökt återlämna en väska som han anger att han hittat. Mårten Blomqvist, DN, skriver: ”Den iranska manusförfattaren och regissören Asghar Farhadi är intrigernas mästare. Om man gillar regissörer som bjuder på överraskande vändningar ska man inte missa hans filmer.  De börjar enkelt men medan man följer handlingen framåt upptäcker man att den tvåfaldigt Oscarsbelönade Farhadi gömt hemligheter i varenda krök och vrå.”

   Filmen är ett moraliskt drama om rätt och fel, men också om hur bilder och myter skapas. Filmen ”är full av medkänsla med människor som jagar en chans.” Därför ser Blomqvist likheter med de Sicas mästerverk ”Cykeltjuven” (1948) ”Myllret av vändningar och människor och uppslag i ”A hero” skulle räcka till att föda tre vanliga långfilmer. Med enkla människor och skavda miljöer känns den ändå rik.” (Blomqvist, DN)

   Asghar Farhadi har också bland annat regisserat ”The Salesman” (2016). Filmen vann Grand Prix vid 2021 års Cannesfestival.

Regi:  Asghar Farhadi

Medverkande:  Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh och Sahar Goldoost