Serie ett – 220 kr – Filmstaden, lördagar kl. 13.00

19/9 Blind Norge 2014 91 min
3/10 Mommy Kanada 2014 139 min
17/10 Selma GB/USA 2015 128 min
7/11 Life in a fishbowl (Vonarstræti) Island 2014 130 min
21/11 Rättegången – Amsalem vs Amsalem (Gett, the Trial of Viviane Amsalem) Israel 2014 115 min
5/12 Wild Tales (Relatos salvajes) Argentina/Spanien 2014 116 min

 Serie två – 220 kr – Östergötlands museum, onsdagar kl. 18.15

16/9 Timbuktu Frankrike/Mauretanien 2014 97 min
30/9 Ilo, Ilo Singapore 2013 99 min
14/10 De tre aporna (Üç maymun) Turkiet 2008 109 min
28/10 Upp genom luften (Safety Last!) USA 1923 94 min
11/11 Kverulanten (Mielensäpahoittaja) Finland 2014 104 min
25/11 Far from men (Loin des hommes) Frankrike Algeriet 2014 101 min

 

Serie ett – 220 kr – Filmstaden, lördagar kl. 13.00
Klicka på bilderna för filmtrailers
19/9 Blind
Norge 2014, 91 min

Regi: Eskil Vogt
Medverkande: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Marius Kolbenstvedt, Vera Vitali

Titelperson i ”Blind” är Ingrid, en urban Oslokvinna i trettioårsåldern med en diffus diagnos som på kort tid berövat henne synen. Vi möter henne i början av ännu en dag i sitt nya liv, begränsat till den våning hon och maken Morten nyligen flyttat in i. ”Han säger att den är ljus och öppen och så högt upp att ingen kan se in”, upplyser hennes spröda men nyktra voiceover, en
voiceover som blir central ciceron genom de bilder, scenerier och stimuli som blottläggs på vägen.

Filmen är fängslande, gripande, poetisk, lekfull, raffinerad, fräck, rolig, attraktiv, intelligent och, i flera avseenden, sensuell. Den vill förhöja våra sinnen och sedan suga in dem i ett synbart planlöst men nog ändå stringent komponerat universum.

 

3/10 Mommy
Kanada 2014, 139 min

Regi: Xavier Dolan
Medverkande: Anne Dorval, Antoine Olivier

Steve är en ohanterlig 15-åring som egentligen är en glad och snäll kille men som saknar uthållighet och kontroll över känslor och temperament. Blir han upprörd kan han säga och göra vad som helst, inklusive starta bränder. Hans mamma, den unga änkan Diane, är en förälder som ingen lärare vill ta en match med. Tuggummituggande i jeansjacka och med en blick av stål att spänna i den som klagar på hennes son. Detta drama utspelar sig i ett framtida Kanada där en ny lag ger föräldrar möjlighet att lämna över barn som Steve till sjukhus. Filmen är en lysande och känslomässigt drabbande berg- och dalbana om den stora och svåra kärleken mellan mor och son. Dolan var bara 19 år då han slog igenom med filmen ”Jag dödade min mamma” och fortsätter här det nära samarbetet med Dorval.

Filmen fick pris vid Stockholms filmfestival förra året.

 

17/10 Selma
GB/USA 2015, 128 min

Regi: Ava DuVernay
Medverkande: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tom Wilkinson, Giovanni Ribisi, Oprah Winfrey, Tim Roth

Selma är berättelsen om Dr Martin Luthers King Jr:s historiska kamp om rösträtt för afroamerikaner – en farlig och skrämmande kampanj som kulminerade i den episka marschen från Selma till Montgomery, Alabama. Marschen vände den amerikanska opinionen och övertalade president Johnson att år 1965 införa The Voting Rights Act.

2015 är det 50 år sedan detta avgörande ögonblick utspelade sig för medborgarrättsrörelsen.

 

7/11 Life in a fishbowl
(Vonarstræti)
Island 2014, 130 min

Regi: Baldvin Zophonfasson
Medverkande: Hera Hilma, Thorsteinn Bachmann, Thor Kristjansson

Tiden före den ekonomiska kraschen på Island. Pengarna förblindar. En ensamstående mamma knäcker extra som callgirl för att få ekonomin att gå ihop. Hon har möjligheter att få stöd från sin förmögna familj men avstår. Vi möter en alkoholiserad poet och en före detta fotbollsspelare som börjar klättra i bankbranschen. Deras vägar kommer att korsas. Filmen rör sig i både dåtid och nutid. Det handlar om svek – svek mellan män, svek mot fruar, svek mot döttrar och mot de egna idealen. Men också om vänskap, t ex mellan poeten Móri och den ensamstående mamman Eik. Det hela utspelar sig i ett dystert Reykjavik där regissören Baldvin Zophoníasson rör sig hemtamt.

 

21/11 Rättegången – Amsalem vs Amsalam
(Gett, the Trial of Viviane Amsalem)
Israel 2014, 115 min

Regi: Ronit/Shlomi Elkabetz
Medverkande: Ronit Elkabetz, Simon Klokarian, Gabi Amrani

Rättegången – Amsalem vs Amsalem är en gastkramande  berättelse om Viviane Amsalem och hennes långa kamp för att få igenom sin skilsmässa i rabbindomstolen i Israel. Utan mannens medgivande kan inte ens rabbinerna fatta beslut och trots att Elischa och hennes make varit separerade under många år vägrar maken kategoriskt att ge efter. Medan såväl sanningsenliga som mer tvivelaktiga vittnesmål avlöser varandra i takt med att rabbinerna hinner bytas ut under de fem år som processen pågår ifrågasätts och förnedras Viviane i en situation som blir alltmer absurd. Men Vivane ger inte upp.

 

5/12 Wild Tales
(Relatos salvajes)
Argentina/Spanien 2014, 116 min

Regi: Damián Szifron
Medverkande: Ricardo Darin, Erica Rivas

Detta är en episodfilm med temat hämnd som utforskas i sex variationer. Alltifrån en flygresa med flirt och tragikomiskt kaos, via en alfahanes aggressivitet i trafiken, till ett romantiskt bröllop med avslöjad otro som får dramatiska konsekvenser. Det handlar om olika människotyper som råkar ut för vad gemene man skulle säga är vad de förtjänar… Filmen har ett rykande tempo med den utomståendes förundrade blick. När den hade världspremiär i Cannes jublade och applåderade publiken efter varje episod.