Nordirland föröddes från och med det sena 1960-talet av inbördeskriget (kallat The Troubles) mellan protestanter och katoliker; ett krig som också hade starka sociala inslag mellan en katolsk arbetarklass och en något mer medelklassig protestantisk rörelse. 

   Filmen Belfast skildrar kriget utifrån en nioårig pojkes perspektiv. Sommaren 1969 blossade motsättningarna upp. Protestanter attackerade katoliker för att skrämma dem till underordning och så startade mobilisering och en våldsspiral. Pojken Buddy drogs också in liksom hans familj. Skulle de stanna kvar eller lämna Belfast för ett nytt liv?

   Kenneth Branagh är uppvuxen i Belfast. Han har haft stora framgångar som regissör och skådespelare. Han har bland annat nominerats till fem Oscars och fem Golden Globe Awards. Han har vunnit tre BAFTA och två Emmy. Bland annat har han regisserat och medverkat i flera filmatiseringar av Shakespearepjäser. Belfastsonen Van Morrison har förresten gjort en stor del av musiken.

   Filmen fick väldigt positivt bemötande och har prisats vid flera filmfestivaler – bland annat i Toronto. Vid Stockholms festival fick den publikens pris. ”I Belfast kommer Kenneth Branaghs samlade färdigheter som filmskapare till sin rätt. Det är visuellt lika lek- som kraftfullt, och känslomässigt översvallande i ordets bästa bemärkelse.” (FLM)

Regi: Kenneth Branagh
Medverkande: Jude Hill, Ciarán Hinds, Caitriona Balfe, Jamie Dornan, Judi Dench
Irland, 2021, 98 min