Den vita tryffelsvampen Alba är en delikatess i italiensk matlagning. Den är dyr och sällsynt och har inte kunnat odlas. Den säljs för ungefär 50 000 kr kilot. Så i regionen Piemonte i norra Italien jagar äldre män den ovanliga svampen. Från generation till nästa för de tryffeljaktens traditionella hemligheter vidare med hjälp av vältränade hundar och deras känsliga nosar.

   I denna feel good-dokumentär får vi följa tryffeljägarnas rika och meningsfulla liv utanför det moderna, men utsatt för dess konsekvenser i form av klimatförändringar och avskogning. Det finns dessutom brist på unga människor som kan föra traditionen vidare. 

   Filmen ger inblick i en fascinerande värld. Det tog de båda filmerna flera år innan de fick tillgång till denna värld. Lokalbefolkningen ville inte avslöja vilka tryffeljägarna var, mer än att de levde uppe bergen och hade en massa galna hundar. Och jägarna skröt inte heller med sitt näringsfång. De visade sig vara levnadsglada excentriker som levde kvar i en svunnen tid. Därför tog det lång tid innan filmarna lyckades vinna deras förtroende, så att de kunde berätta om dem genom att följa sina huvudpersoner som flugor på väggen. 

– Det var som att befinna sig i en saga, berättar filmaren Gregory Kershaw för DN.

   ”Om du älskar hundar, gamla italienska män eller foto så perfektionistiskt att det får Roy Andersson att snegla behöver du inte läsa mer. Då är dokumentären Tryffeljägarna från Piemonte något för dig.” (Daniel Hånberg Alonso, Nöjesguiden)

   Regissörerna vann pris för bästa regi i dokumentärklassen på Directors Guild of America, Hollywoodregissörernas prisgala.

Regi: Michael Dweck, Gregory Kershaw
Medverkande: Piero Botto, Sergio Cauda, Maria Cicciù
Italien, 2020, 84 min